Powered by Blogger.

Skandal PKNS beli hutang Talam: Regim Khalid Ibrahim salahguna wang rakyat RM500,000?

Thursday, 2 August 2012


Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor didapati menyalahgunakan wang rakyat dengan membelanjakan dana sebanyak RM500,000 semata-mata untuk 'memudahkan' rakyat negeri ini memahami isu pengambilalihan hutang Talam Corporation Berhad (Talam) oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Menurut Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, kos setengah juta ringgit itu diperuntukkan sebagai bayaran kepada sebuah firma audit antarabangsa untuk menjalankan laporan audit bagi menerangkan proses pengambilalihan hutang tersebut dilakukan.

"Kita perlu memberi kefahaman kepada rakyat Selangor dalam isu pengambilalihan hutang Talam oleh PKNS dengan membuat audit menyeluruh terhadap syarikat tersebut.

"Buat masa ini nama syarikat audit tersebut tidak dapat didedahkan kepada umum atas permintaan syarikat itu sendiri," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian sumbangan barangan keperluan kepada warga emas dan orang kurang upaya (OKU) di Dewan Berjuntai Bestari di sini hari ini.

Abdul Khalid mengulas kenyataan Pengerusi Pertubuhan Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Azwanddin Hamzah minggu lalu yang menuntut penjelasan daripada Pengurus Besar PKNS, Othman Omar berhubung rasional perniagaan perbadanan itu dalam mengambil alih hutang Talam sebanyak RM392 juta.

Selain JMM, Koordinator Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Ir. Mohd. Zin Mohamed pada pada 28 Julai lalu turut mendesak perkara yang sama terhadap Othman selain menyifatkan tindakan PKNS itu telah lari daripada matlamat serta peranan penubuhannya.


Ini kerana menurut Mohd. Zin, PKNS adalah sebuah syarikat milik kerajaan negeri yang diwujudkan untuk membantu dan berfungsi meningkatkan taraf sosio-ekonomi rakyat negeri ini, bukannya untuk mengambil alih syarikat korporat.

Dalam pada itu, Abdul Khalid yang juga Pengerusi PKNS itu turut memberitahu laporan audit mengenai pengambilalihan hutang Talam akan dibentangkan pada hujung bulan depan, selepas firma audit yang dilantik selesai menyiapkan laporan audit terbabit.

Dalam perkembangan lain, Abdul Khalid ketika diminta mengulas mengenai langkah kerajaan negeri menghantar lori tangki bekalan air bersih di kawasan beberapa kawasan perumahan di negeri ini berkata, ia bukan disebabkan bekalan air terawat di loji rawatan air berkurangan.

Sebaliknya, beliau memberikan alasan bahawa tindakan itu adalah berpunca daripada tekanan air yang rendah yang dialami di kawasan-kawasan yang terlibat. Bagaimanapun, beliau tetap menyalahkan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) kononnya gagal mengatasi masalah tersebut.

Yang menjadi persoalanya sekarang adalah mengapa MB Khalid terpaksa mengambil masa yang lama untuk membuat audit mengenai pengambilalihan hutang Talam sekarang sedangkan ianya sepatutnya dibuat 3 tahun yang lepas sehingga mendapat bantahan daripada orang-orang PKR sendiri?

Apa yang MB Khalid mahu sembunyikan daripada pengetahuan rakyat yang mahu tahu mengapa kerajaan Selangor beria-ria benar mahu mengambilalih hutang Talam? Apakah selepas ini apabila terdesak maka Khalid akan menyalahkan UMNO dan BN pula?

Bagaimana pula dengan SPRM setelah pendedahan demi pendedahan dibuat. Adakah masih lagi mahu berdiam diri? Cuba jika perkara yang sama dilakukan oleh kerajaan yang memerintah, lihat betapa cepatnya tindakan mereka! Fikir-fikirkan lah..!!!

Sumber : Oyabun

1 comments:

Global Products & Services Review 2 August 2012 at 03:03  

1Malaysia semua...

Daripada anda semua blog atau ber-facebook 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

Dengan RM 2300 boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan, Dengan RM 10,000 boleh dapat RM 2,000 - RM 3,000 sebulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

Kalau berminat, sila layari :

(Versi English)
http://tinyurl.com/UinvestWorld


(Versi Melayu)
http://PelaburanHartanah.blog.com


( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

Post a Comment

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP