Powered by Blogger.

Meru Kawasan Terpilih, Tetapi Masih Kotor - Apa Dr.Rani Buat?

Wednesday, 18 July 2012

Papan tanda Zon Bersih berdiri megah di Taman Meru 1, pekan Meru, Klang, namun ia tidak menggambarkan persekitaran tempat itu yang dicemari sampah.

Kriteria sesebuah kawasan yang dijadikan Zon Bersih adalah ia mempunyai persekitaran yang bersih dan disenggarakan dengan baik. Namun, perkara sebaliknya yang dirasai oleh penduduk Taman Meru 1 dan Jalan Teratai di sini apabila ia hanya gah pada papan tanda sahaja.

Seorang peniaga, Saharil Mohd. Aini, 31, mendakwa bukan sahaja kawasan perumahan mereka tidak disenggara dengan baik malah papan tanda zon bersih yang diletakkan di kawasan berkenaan hampir setahun lalu tidak dijaga dengan baik oleh pihak berwajib.

"Mereka ada menghantar kontraktor dan tukang sapu sampah bagi kerja pembersihan tetapi kerja yang dilakukan hanya ala kadar sahaja dan sekarang sudah seminggu tukang sapu sampah tidak kelihatan.

"Pihak berkuasa seharusnya membuat pemantauan terhadap kawasan yang telah diiktiraf sebagai Zon Bersih dan bukan hanya meletakkan papan tanda Zon Bersih dan membiarkan kawasan tersebut begitu sahaja," katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

Seorang pekerja swasta, Tan Knye Sin, 44, berkata, dia telah membuat laporan sebanyak tiga kali kepada seorang ahli majlis Majlis Perbandaran Klang (MPK) di kawasan tersebut tetapi jawapan yang diberikan mengecewakannya.

"Pihak tersebut mengatakan bahawa tiada peruntukan yang disediakan bagi kerja pembersihan. Bukan itu sahaja, keadaan longkang yang berdekatan dengan papan tanda Zon Bersih juga tersumbat sehingga mengakibatkan nyamuk membiak dan akan masuk ke premis pada waktu petang," katanya.


Beliau berharap pihak bertanggungjawab dapat membersihkan kawasan yang telah dinaik taraf sebagai Zon Bersih dan mengindahkan kawasan tersebut yang semakin membangun.

Peniaga restoran, Syed Hassan Syed Ahamed Kabeer, 40, pula berkata, keadaan longkang yang tersumbat dan daun-daun kering tersangkut pada kabel elektrik telah mencacatkan pandangan di persekitaran kawasan tersebut.

"Kadang-kadang ada juga dahan pokok yang jatuh kerana tidak dipangkas lebih awal. Ini boleh mendatangkan risiko kemalangan kepada para penunggang motosikal," katanya.

Persoalannya disini adalah apa peranan ADUN Kawasan Meru iaitu Dr.Rani? Beliau seolah-olah tidak mengambil tahu langsung apa yang berlaku di Pekan Meru. Lihat sahaja didalam longkang-longkang besar di sepanjang Pekan Meru, sampah sarap dapat dilihat dimerata-rata!

Tambahan pula dengan kehadiran ramai pekerja-pekerja asing di Pekan Meru dengan sikap mereka yang suka membuang sampah dimerata-rata tempat, menambahkan lagi sakit mata memandang!

Apakah selama 4 tahun memerintah, tiada apa-apa tindakan yang diambil? Adakah jika ada aduan, baru hendak bertindak! Perlukah MPK, Pejabat Daerah dan JPS dipersalahkan? Atau adakah wakil masyarakat kepada rakyat ( wakil rakyat ) tidak prihatin!

Salah UMNO ke! UMNO tak salah..BN pun tak salah..? Habis nak salahkan siapa? Wakil rakyat yang salah kerana tak peka masalah rakyat! Mana perginya perancangan strategik jangka masa panjang atau pendek pembangunan Pekan Meru?

Dengan kata lain, mana pelan tindakan DUN Meru setelah 4 tahun ditampuk pemerintahan! Adakah masyarakat Meru diberitahu tentang perkara tersebut? Pernah kah..!!! Fikir-fikirkanlah?

Sumber Belantan

1 comments:

Global Products & Services Review 18 July 2012 at 20:01  

1Malaysia semua...

Daripada anda semua blog atau ber-facebook 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

Dengan RM 2300 boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan, Dengan RM 10,000 boleh dapat RM 2,000 - RM 3,000 sebulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

Kalau berminat, sila layari :

(Versi English)
http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


(Versi Melayu)
http://PelaburanHartanah.blog.com


( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

Post a Comment

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP