Powered by Blogger.

SELANGOR JAHANAM: TIDAK SERIK, PASANGAN YANG SAMA, DITANGKAP KHALWAT... JUGA DI TEMPAT YANG SAMA!!!

Tuesday, 22 May 2012


Penguatkuasa menyoal siasat pasangan yang ditahan.
Penguatkuasa menyoal siasat pasangan yang ditahan.
AMPANG - Sepasang kekasih yang tidak serik berkhalwat dan kes tangkapan mereka masih dibicarakan di Mahkamah Syariah sekali lagi dicekup oleh penguat kuasa agama di sebuah rumah, di Taman Chempaka pagi semalam.

Dalam kejadian jam 1 pagi itu, seorang perempuan berusia 22 tahun dan teman lelakinya berusia 27 tahun itu ditahan sepasukan penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan Pegawai Masjid Al-Azim, Pandan Indah.

Pegawai Masjid Al-Azim, Ahmad Nawi Othman berkata, sepasukan anggota penguat kuasa mengetuk pintu rumah berkenaan beberapa kali sebelum dibuka seorang lelaki yang hanya berseluar pendek beberapa minit kemudian.

“Manakala teman wanitanya yang hanya berkemban berlari ke bilik dari ruang tamu untuk memakai pakaian.

“Kami menemui coli dan seluar pendek milik wanita itu di atas katil yang diletakkan di ruang tamu rumah sewa pasangan tersebut dan kondom di atas lantai.

Menurutnya, pasangan itu menyerahkan sijil nikah yang diragui berikutan tiada cop pengesahan dari pejabat agama.

“Lelaki yang sudah berkahwin itu melakukan kesalahan kerana berpoligami tanpa kebenaran dan sanggup bernikah bersama teman wanitanya di sempadan Thailand,” katanya.

Ahmad Nawi berkata, pasangan itu pernah ditangkap berkhalwat pada jam 1 pagi, tiga minggu lalu di kediaman sama.

Operasi itu dijalankan mengikut Seksyen 29, Enakmen Jenayah Syariah Jais 1995, jika disabit kesalahan boleh didenda RM3,000 atau penjara dua tahun atau kedua-duanya sekali.

ULASAN TFK:

Musykil jugak nih...
Pasangan terbabit menunjukkan sijil nikah tetapi penguatkuasa kata sijil nikah meragukan berikutan tiada cop dari jabatan agama. Tetapi pada masa yang sama pula, menyatakan bahawa lelaki berkenaan melakukan kesalahan kerana bernikah di Thailand dan berpoligami tanpa kebenaran.
Nikah ke tak nikah?
Adakah cop jabatan agama yang dimaksudkan adalah cop jabatan agama Islam di Malaysia? Justeru ketiadaan cop agama, menyebabkan pernikahan tidak sah dari segi agama dan syarak? Atau ia sekadar melanggar undang-undang syariah di Malaysia?
Dua perkara yang berbeza tu?
Kalau benar telah bernikah walaupun tiada kebenaran dari isteri pertama dan jabatan agama Islam di Malaysia, bermaksud pasangan berkenaan bukanlah berkhalwat dan melakukan kesalahan!
Sebetulnya terma dan istilah mahupun undang-undang yang berlainan perlu diperkenalkan agar ia tidak kelihatan lebih besar dan lebih tinggi dari hukum-hakam Islam. Macam undang-undang poligami jugaklah... Malaysia telah melakukannya dengan baik, tetapi dalam hal pra-zina, nampaknya undang-undang dan perlaksanaannya memerlukan pihak yang lebih pakar, bukan main serkap jarang, semuanya KHALWAT!!!
Itu pun kalau benarlah pasangan berkenaan sudah bernikah di Thailand, cuma sijil nikah mereka belum di-endorsed-kan oleh jabatan agama di sini... jangan jadi macam di Kedah... dua kali kerajaan negeri sewaktu era Sanusi Junid dulu jadi Menteri Besar, hampir disaman sebab terlalu berkeras nakkan sijil nikah asal dan tidak mahu menerima salinan photostat sijil nikah mahupun salinan faks...
Jangan menyusahkan dan jangan pula terlalu ambil mudah!!!

Sumber : The Flying Kick

1 comments:

Global Products & Services Review 22 May 2012 at 22:48  

1Malaysia semua...

Daripada anda semua blog atau ber-facebook 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

Kalau takut dan tidak yakin, boleh lah cuba invest sikit sikit. RM 2300, boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

Kalau berminat, sila layari :

(Versi English)
http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


(Versi Melayu)
http://PelaburanHartanah.blog.com


( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

Post a Comment

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP