Powered by Blogger.

Percanggahan Dokumen RTPJ 2 : Kerajaan PKR Cuai - Jacob George

Sunday, 3 June 2012

alt

KUALA LUMPUR, 3 Jun 2012 - Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA), Datuk Dr. Jacob George menyifatkan kerajaan negeri pimpinan PKR cuai dalam hal ehwal pentadbiran agensi mereka sendiri.

Beliau berkata demikian setelah terdapat pencanggahan besar dokumen dalam Rancangan Tempatan Petaling Jaya 2 (RTPJ 2) yang menyaksikan ahli Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Derek John Fernandez mahu satu siasatan dijalankan dengan segera jika Jabatan Perancangan Bandar dan Desa Negeri Selangor serta Jabatan Perancangan Majlis Bandaraya Petaling Jaya gagal tampil memberikan jawapan yang munasabah.

Sebelum itu, John Fernandez mempertikaikan berlakunya percanggahan diantara dokumen RTPJ 2 milik Jabatan Perancangan Bandar dan Desa Negeri Selangor dan dokumen milik Jabatan Perancangan Majlis Bandaraya Petaling Jaya membabitkan fakta-fakta yang melibatkan padang kompleks sukan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Kedua-dua dokumen tersebut saling bercanggah diantara satu sama lain apabila padang kompleks sukan PKNS didakwa sudah diwartakan sebagai tanah komersil namun menurut dokumen milikan Jabatan Perancangan Bandar dan Desa Negeri Selangor, padang tersebut masih diletakkan sebagai kawasan rekreasi.

Jacob George memberitahu pembangunan negara akan mundur ditangan pembangkang memandangkan pentadbiran berskala kecil seperti isu padang kompleks sukan PKNS gagal dilaksanakan oleh pentadbiran kerajaan negeri.

"Bagaimana boleh terjadi percanggahan ini?

"Mengapa tiada inisiatif mahupun perancangan daripada kerajaan negeri untuk menyeragamkan RTPJ 2 ini? Adakah terdapat kepentingan mereka dalam percanggahan itu?," katanya.

"Amat memalukan jika kerajan negeri tidak berupaya mentadbir hinggakan tidak tahu apa yang berada di 'tangan kiri' dan apa yang berada di 'tangan kanan'.

"Saya mahu melihat apa pula alasan yang akan diberikan diatas kegagalan dan percanggahan ini," tegas Jacob George.


TQ KL POS

2 comments:

Ghazali 3 June 2012 at 16:19  

Memang memalukan kerana tidak sepatutnya sebuah kerajaan negeri terlepas pandang perkara seperti itu. Apa yang dibuat oleh Exco yang bertanggungjawab? Apa yang dibuat oleh Mesyuarat JK Exco atau Adun? Dan apakah yang asyik diwar-warkan oleh MB nya...?

mk 3 June 2012 at 17:14  

Bawa mereka yg terlibat ..pandai pandai adjust sesuka hati ... dan suka seluk seluk ni.......

Pertimbangan perlu pada yg asal ... mengikut tarikh gazet stautus ...... Tarikh yg terkemudian tu...tarikh masyuuuuuk....agaknya

Post a Comment

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP