Powered by Blogger.

Isu UNISEL : Pembangkang Mengelak Membongkar Kebenaran?

Tuesday, 26 June 2012

Tentu ramai yang bertanya-tanya mengapa pejuang kebenaran pakatan pembangkang tidak berminat untuk mengorek kebenaran dalam isu Universiti Selangor (Unisel). Ini sebenarnya adalah kisah orang politik VS orang akademik.

Kalau mengikut gambaran yang diperolehi sebelum ini mereka sepatutnya tidak wajar berdiam diri melihat Bekas Naib Canselor Universiti Selangor (Unisel), Datuk Dr. Rosti Saruwono terpaksa mempertahankan prinsipnya sehingga melepaskan jawatan yang penting itu.

Isunya di sini dikatakan ada mendapat tekanan politik dari pihak yang berkuasa pada Unisel sendiri iaitu kerajaan negeri Selangor. Kebiasaannya apabila mereka ini mendengar hal-hal yang sebegini merekalah yang cepat berlari untuk tegakkan kebenaran. Namun kali ini agak pelik kerana mereka hanya diam membisu. Adakah berkemunginan mereka takut dan segan pada Tan Sri Khalid Ibrahim?

Kalau betullah sebagaimana yang dikatakan, nampaknya soal prinsip terpaksa di tolak sebelah jika mahu 'mencari makan' di Selangor.

Siapa boleh salahkan Dr Rosti kalau melihat di depan matanya benda tidak betul.

“Saya menerima arahan untuk menurunkan jawatan ketiga-tiga individu tersebut tetapi saya tidak bersetuju kerana pada saya, ia perlu dibuat mengikut peraturan yang ditetapkan dan bukannya boleh dibuat sesuka hati.

“Untuk menyelamatkan keadaan, saya berundur diri supaya pihak yang mempunyai kuasa itu dapat meneruskan hasrat mereka. Mudah-mudahan ia memudahkan kerja mereka dan sebab itulah saya mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan,” itu katanya pada wartawan yang menemuinya di kediamannya di Shah Alam.

Tiga pegawai Unisel yang terlibat dalam kemelut itu Pendaftar, Rokmaa Mat; Dekan Fakulti Perniagaan, Prof. Dr. Khalifah Othman dan Pengarah Pemasaran dan Komunikasi Korporat, Halid Hasbullah.

Rosti dilantik sebagai Naib Canselor Unisel pada 2 Mac 2009 bagi menggantikan Prof. Datuk Dr. Mohd. Razali Agus pernah menyatakan azamnya semasa baru dilantik beliau tidak akan menjadi ‘pak turut’ kepada mana-mana pihak bagi memastikan institusi pengajian tinggi swasta itu tidak dijadikan medan berpolitik.

Menteri Besar Selangor sendiri nampaknya buat macam tak kisah sahaja terhadap kemelut isu Unisel ini, padahal beliaulah yang melantik Dr.Rosti sebagai Naib Canselor Unisel!

Selain mengumumkan kerajaan negeri terima perletakan jawatan Dr Rosti Rabu, Khalid juga memberitahu sebuah pasukan petugas khas dianggotai oleh tiga ahli akademik, bekas Naib Canselor Universiti Putra Malaysia, Prof Zulhadi Bardai; bekas Naib Canselor Unisel, Datuk Adnan Alias dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (SIRIM), Datuk Dr Mohamad Ariffin Aton.

"Dalam mana-mana institusi pun ada politik dalaman”, mudah saja katanya dipercayai merujuk kepada dakwaan tekanan politik yang dihadapi oleh Dr. Rosti.

TQ OYABUN

2 comments:

Anonymous,  26 June 2012 at 09:33  

Mohon dipautkan blog saya di blog tuan.
Blog tuan telah dipautkan.

http://assassincyber.blogspot.com

TQ

Global Products & Services Review 26 June 2012 at 10:38  

1Malaysia semua...

Daripada anda semua blog atau ber-facebook 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

Dengan RM 2300 boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan, Dengan RM 10,000 boleh dapat RM 2,000 - RM 3,000 sebulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

Kalau berminat, sila layari :

(Versi English)
http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


(Versi Melayu)
http://PelaburanHartanah.blog.com


( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

Post a Comment

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP